Boršč je druh polévky z červené řepy a je nedílnou součástí ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku, Pobaltí a Bulharsku. Takzvaný borščový pás se táhne od Polska přes Halič, Rumunsko, Ukrajinu, Bělorusko až do Ruska k Volze a Donu. Moderní význam boršče, jako polévka z řepy se zelím, byl vypůjčen z ukrajinského jazyka. Borščů existuje celá řada, stejně jako bramboraček, eintopfů nebo třeba na Vánoce u nás servírovaných bramborových salátů. Pojďme se tedy podívat na ten náš recept.

Suroniny (6 porcí)
- 500 g kysaného zelí
- 2 ks červené řepy
- 3 ks větší mrkve
- 200 g brambor
- 400 g hověžího masa
- 1 ks rajčatového protlaku
- 2 ks cibule
- 1,5 litru vývaru
- bobkový list, nové koření
- cukr, olej, sůl a pepř
Výživové hodnoty (porce / 100g)
Energie
440 kcal / 55 kcal
Bílkoviny
27,4 g / 3,8 g
Sacharidy
53,7 g / 6,7 g
Tuky
12,5 g / 1,6 g
Postup
- Vezneme si větší hrnec, ve kterém budeme vařit polévku. Do hrnce dáme asi lžičku oleje.
- Na rozpáleném oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
- K cibuli přidáme bobkový list a nové koření. Restujeme asi tři minuty.
- Přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu a mrkev. Kostičky mohou být i větší, podle toho jak velké kusy zeleniny chceme mít v polévce.
- Do hrnce se zeleninou vložíme hovězí maso vcelku a z prudka restujeme dokud se maso nezatáhne. Vše pečlivě míchejte ať se nic nepřipaluje a polévka potom nechutná hořce.
- Přidáme rajčatový protlak a restujeme další asi 3 minuty než celou směs zalejeme vývarem.
- Polévku dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
- Do polévky přidáme zelí a společně vaříme asi hodinu.
- Po hodině vyjmeme maso, které rozebereme na jednotlivá vlákna a následně vložíme zpět do polévky.
- Přidáme na kostičky nakrájený brambor a vaříme ještě asi 30 minut. Brambor přidáváme až ke konci aby se úplně nerozvařil.
- Polévku dochutíme cukrem pokud je kyselá (můžeme použít i jiné sladidlo), případně osolíme a opepříme.
Tipy
Polévku je dobré nechat uležet do druhého dne, kdy se zvýrazní a uvolní veškerá její chuť. Polévku můžeme podávat dozdobenou zakysanou smetanou. Polévku můžeme mít jako lehký oběd nebo večeři. Je možné si k ní rozehřát bagetu kterou k ní můžete přikusovat.
Přejeme dobrou chuť.