Recept na skvělý Boršč

Boršč je druh polévky z červené řepy a je nedílnou součástí ruské a ukrajinské kuchyně. Boršč se s expanzí Ruského impéria rozšířil i do Finska, na Kavkaz a severní části Persie. Polévky podobné boršči se vaří i v Polsku, Pobaltí a Bulharsku. Takzvaný borščový pás se táhne od Polska přes Halič, Rumunsko, Ukrajinu, Bělorusko až do Ruska k Volze a Donu. Moderní význam boršče, jako polévka z řepy se zelím, byl vypůjčen z ukrajinského jazyka. Borščů existuje celá řada, stejně jako bramboraček, eintopfů nebo třeba na Vánoce u nás servírovaných bramborových salátů. Pojďme se tedy podívat na ten náš recept.
Recept Boršč

Suroniny (6 porcí)

  • 500 g kysaného zelí
  • 2 ks červené řepy
  • 3 ks větší mrkve
  • 200 g brambor
  • 400 g hověžího masa
  • 1 ks rajčatového protlaku
  • 2 ks cibule
  • 1,5 litru vývaru
  • bobkový list, nové koření
  • cukr, olej, sůl a pepř

 

Výživové hodnoty (porce / 100g)

Energie
440 kcal / 55 kcal
Bílkoviny   
27,4 g / 3,8 g
Sacharidy
53,7 g / 6,7 g
Tuky
12,5 g / 1,6 g

Postup

  1. Vezneme si větší hrnec, ve kterém budeme vařit polévku. Do hrnce dáme asi lžičku oleje.
  2. Na rozpáleném oleji orestujeme na drobno nakrájenou cibuli.
  3. K cibuli přidáme bobkový list a nové koření. Restujeme asi tři minuty.
  4. Přidáme na kostičky nakrájenou červenou řepu a mrkev. Kostičky mohou být i větší, podle toho jak velké kusy zeleniny chceme mít v polévce.
  5. Do hrnce se zeleninou vložíme hovězí maso vcelku a z prudka restujeme dokud se maso nezatáhne. Vše pečlivě míchejte ať se nic nepřipaluje a polévka potom nechutná hořce. 
  6. Přidáme rajčatový protlak a restujeme další asi 3 minuty než celou směs zalejeme vývarem.
  7. Polévku dobře rozmícháme a přivedeme k varu.
  8. Do polévky přidáme zelí a společně vaříme asi hodinu.
  9. Po hodině vyjmeme maso, které rozebereme na jednotlivá vlákna a následně vložíme zpět do polévky.
  10. Přidáme na kostičky nakrájený brambor a vaříme ještě asi 30 minut. Brambor přidáváme až ke konci aby se úplně nerozvařil.
  11. Polévku dochutíme cukrem pokud je kyselá (můžeme použít i jiné sladidlo), případně osolíme a opepříme.

Tipy

Polévku je dobré nechat uležet do druhého dne, kdy se zvýrazní a uvolní veškerá její chuť. Polévku můžeme podávat dozdobenou zakysanou smetanou. Polévku můžeme mít jako lehký oběd nebo večeři. Je možné si k ní rozehřát bagetu kterou k ní můžete přikusovat.

Přejeme dobrou chuť.